Geoglyf pod Spišským hradom dokončujú, ďalší pribudne v Tatrách

28.05.2008 Levoča

Spišské Podhradie 28. mája (TASR) - Austrálsky sochár Andrew Rogers postaví vo Vysokých Tatrách druhý geoglyf na Slovensku.
Práce na stavbe prvého s motívom keltského koňa na svahu pod Spišským hradom finišujú. Dnes tam pracovalo 40 kamenárov a asi 80 pomocníkov, zväčša dlhodobo nezamestnaných Rómov. Je pravdepodobné, že dielo dokončia skôr, ako pôvodne plánovali, teda pred 31. májom.
Umelec už začal so stavbou ďalšieho zo série piktogramov z cyklu Rytmus života, tentoraz vo Vysokých Tatrách. Kamenný obrazec vznikne na ploche 36 x 35 m v blízkosti Grandhotela Bellevue v Starom Smokovci. Línia geoglyfu bude dlhá 330 m a múrik má byť vysoký 20 cm. Stavebným materiálom budú tentoraz okrúhle žulové kamene. (Pod Spišským hradom používajú spišský travertín. )
\"Je to skvelá lokalita, s výborným výhľadom na masív Vysokých Tatier. Postavíme tu kus krajinného umenia. Bude súčasťou dvanásťdielneho cyklu podobných sôch rozmiestnených po celom svete. Bude to optimistický symbol života, \" uviedol Rogers pri uložení prvého kameňa tatranského geoglyfu.
Sochár, ktorý žije v Melbourne v Austrálii, prišiel v roku 1996 s nápadom vytvoriť celosvetový sochársky cyklus Rytmus života. Prvé dielo s rozmermi 29 x 24 m realizoval v roku 1999 v Izraeli. Cyklus tvoria krajinné sochy väčších rozmerov, ktoré predstavujú známy miestny dávnoveký symbol a sú postavené z kameňa. Umelec doposiaľ zrealizoval desať častí z dvanásťddielneho cyklu. Sochy sú zamyslením sa nad minulosťou a výzvou, odkazom pre budúcnosť. Projekt má aj environmentálny podtón. V súčasnosti je najväčším sochárskym projektom na svete a realizuje sa pod záštitou UNESCO za spoluúčasti miestnych občanov.
 

Vyberte región